2012-01-10

Facebook Timeline
Näyttää tältä...


Yleistä timelinesta

Moni on viime aikoina ihmetellyt, missä luvattu ja kohuttu Facebookin Timeline-uudistus viipyy.
Uusi päivitys on herättänyt paljon kysymyksiä ja hämmennystä Fb:n käyttäjien keskuudessa.

Uudistuksen piti tulla käyttäjille näkyväksi jo loppuvuodesta -11, mutta edelleenkin suurimmalla osalla Fb:n 800 miljoonasta  käyttäjästä on vielä vanha profiili.

Syy viivästymiselle on selvinnyt. Facebook on haastettu asian tiimoilta oikeuteen. Asiasta kertoo verkkosivusto PaidContent.

Kanteen on nostanut chicagolainen yhtiö Timelines.com, jonka mukaan Facebookin Timeline voi tuhota yhtiön kokonaan.
Kyseessä on kuitenkin kaksi hyvin erilaista aikajanaa: kun Facebookin Timeline keskittyy käyttäjänsä historiaan, Timelines.com on ”oikeaan” historiaan keskittynyt sivusto.

Nyt kuitenkin Fb on alannut ottaa uutta päivitystä vähitellen käyttöön maittain automaattisesti eli oikeusjuttu lienee selvinnyt.Timelinen käyttö

  Sivun oikealla puolella sijaitsevaa aikajanaa voit vierittää hiirellä ajassa taaksepäin julkaisemasi FB-historian ajan.

Jokainen voi itse valita mitä haluavat näyttää omalla aikajanallaan ja tehdä siitä oman näköisensä.


Yksityisyysasetukset ovat käytössä, jolla voi säätää näkymän haluamakseen. Esim. viestit voi saada näkyviin vain valitulle kohdejoukolle.


Yksityisviestit esim chatissa eivät  vuoda etusivulle ja FB ei julkaise sivustoja, jolla olet vieraillut Nämä ovat olleet useimpien käyttäjien pahimmat pelot.

Jotkut  saattavat tuntea aikajanan loukkaavan heidän yksityisyyttään tekemällä FB:n vanhemman sisällön näkyvämmäksi. Kuitenkin tämä sisältö oli jo aiemmin käytettävissä, sinne oli vain hankalampi päästä.

Joitakin timelinen uusia ominaisuuksia:Cover


-Voit valita aikajasi ison taustakuvan albumeistasi tai tietokoneen tiedostoista. Profiilikuva on valittavissa erikseen.Activity log


Saat selattua ja muokattua kaikkia päivityksiäsi ja kuviasi,  sallia muiden näkevän tai piilottaa niitä tarvittaessa aikajanalta.


MusicFacebook on tuonut Spotifyn mediakumppanikseen. Voit jakaa musiikkiasi ystävillesi ja seurata mitä muut  kuuntelevat. Facebook päivittää kuuntelemaasi musiikkia jatkuvasti mutta voit
myös kuunnella privaatisti musiikkia. Kuuntelemasi musiikin voit myös  poistaa tai piilottaa.
Aikajanan saa otettua käyttöön täältä, jos haluaa testata sitä jo ennen kuin se tulee automaattisesti kaikille: 
Näin suojaat yksityisyytesi

Facebookin uusi Timeline-uudistus pystyy paljastamaan vuosia vanhoja tilapäivityksiä ja viestejä käyttäjän seinältä. Näin pystyt suojaamaan yksityisyytesi uudistuksen jälkeen ( CIO

Timelinen myötä jokainen tilapäivitys, seinäviesti ja valokuva, joka on lisätty Facebookiin, näkyy yhä helpommin muille ihmisille.

Uudistus voi olla epämiellyttävä lisä varsinkin heille, jotka ovat käyttäneet yhteisöpalvelua jo vuosia, sillä Timeline tuo menneet päivitykset esiin.

Kun Facebook-tili siirtyy uuteen Timelineen, käyttäjällä on viikko aikaa tehdä säätöjä menneisiin viesteihin ja tietosuoja-asetuksiin. Voit muokata tietojasi, poistaa, piilottaa tai korostaa aiemmin päivitettyjä tilastatuksiasi, ennen kuin uusi profiilisi tulee näkyviin kaikille tai voit valita uuden profiilisi vaikka hetikin muille näkyväksi oman valintasi mukaan.


1. Vaihda kaikki päivityksesi ja viestisi näkymään vain ystävillesi 

 

Käyttäjän vanhoilla päivityksillä ja viesteillä voi olla eri yksityisyysasetukset kuin nykyisillä, riippuen siitä, milloin ne on yhteisöpalvelussa lähetetty tai vastaanotettu.

Helpoin tapa varmistaa, että vanhatkin viestit näkyvät vain omille Facebook-kavereilleen löytyy yhteisöpalvelun yksityisyysasetuksista kohdasta: ”rajoita aiempien julkaisujen yleisöä".
Asetuksen avulla pystyt siis rajoittamaan aikaisemmatkin viestit näkymään vain ystävillesi tai henkilöille, joita on merkitty valokuviisi, vaikka olisit asettanut ne vuosia sitten näkymään kaikille.


2. Rajoita muiden päivityksiä ja viestejä Timeline-profiilissasi 

 

Toinen tapa piilottaa menneisyyden viestit on rajoittaa profiilisi seinällä näkyvien muiden ihmisten lähettämien päivitysten ja viestien näkyvyyttä.

Tämän pystyy tekemään myös yhteisöpalvelun yksityisyysasetuksista kohdasta ”yhteydenoton asetukset”. Asetuksen viimeisen kohdan, ”kuka voi nähdä muiden seinäkirjoitukset profiilissasi?” avulla pystyy valitsemaan, ketkä käyttäjät näkevät muiden ihmisten viestit seinälläsi.
Asetuksen avulla pystyy yksilöimään tapauskohtaisesti, mitä tietoja seinältäsi nähdään.


3. Muokkaa jokainen päivitys käsinViimeinen CIO:n esittelemä suojautumistapa on erittäin työläs. Timelinen avulla käyttäjä pystyy kuitenkin etsimään päivityksiä tietyiltä kuukausilta. Tällä tavoin pystyy siis poistamaan tai muokkaamaan jokaista haluamaansa päivitystä tietyltä ajalta. Tällä tavoin pystyy piilottamaan vanhoja päivityksiä niin, ettei kukaan pysty näkemään niitä.


Vaikka tämä on erittäin työläs prosessi, se näyttää olevan ainoa tapa varmistaa, että haluamattomat päivitykset ja seinäviestit pysyvät piilosta muilta henkilöiltä.
Facebook-profiileissa on myös kohta ”näytä henkilönä…”, jonka avulla pystyy katselemaan omaa profiiliaan toisen käyttäjän näkökulmasta. Kyseinen toiminto löytyy käyttäjän oman profiilin oikeasta ylälaidasta.
Lähteet:

http://www.blogger.com/goog_119713374
http://www.blogger.com/goog_119713374
http://www.blogger.com/goog_119713374
wikipedia
http://www.insidefacebook.com/

Ei kommentteja: