2011-06-02

Rusketu kauniiksi!


Aurinko on ystäväsi. Se hellii mieltä ja ihoakin, jos vain maltat nautiskella siitä kohtuudella. Palkaksi saat hehkeän ja helppohoitoisen kesähipiän!


Auringon vaikutuksia

Auringonvalolla on paljon positiivisia vaikutuksia. Se kohentaa mielialaa, lämmittää, muodostaa D-vitamiinia sekä auttaa moniin ihotauteihin. Kuitenkin on tiedostettava, että kaiken hyödyn ohella auringosta tuleva ultravioletti- eli UV-säteily pystyy vaurioittamaan ihoa ja silmiä, jos annos kasvaa liian suureksi.


UV-säteilylle altistuu muulloinkin kuin makaamalla rannalla aurinkotuolissa. Pilviselläkin säällä voi saada liikaa säteilyä. Jopa 90 % UV-säteilystä läpäisee ohuen pilven!

Rusketus ei ole ainoastaan kaunista, seksikästä ja aina muodissa, vaan nykyään myös terveellistä. Uusimpien tutkimusten mukaan rusketus voi nimittäin suojata syöviltä!
Ruskettuneiden murheina ovat kuitenkin aina ihon lisääntyneet uurteet, vanheneminen sekä velttous.

Rusketuksen ihosyöpää aiheuttavilta haittavaikutuksilta kannattaa suojautua. Huolellisuus aurinkovoiteen käyttämisessä ja järkevässä auringonottamisessa kannattaa. Erityisesti lasten iho tulee suojata liialta päivettymiseltä voiteiden ja vaatteiden avulla. Ihon palaminen lapsuudessa on suurin yksittäinen ihosyövän aiheuttaja.


Hellepäivän selviytymisopas

 

Huh hellettä – näin selviät kuumasta päivästä kotona tai kaukomailla!


1. Juo tarpeeksi

 

Kuumalla ilmalla on tärkeää juoda riittävästi. Elimistön kuivuessa helle käy entistä raskaammaksi ja olo ilman juomaa tukalaksi. Vesi on paras janojuoma ja helteellä erityisesti kivennäisvesi tekee hyvää. Pidä vesipullo mukanasi kaupungilla tai rannalla ja huolehdi myös, että auringossa telmivät lapset saavat riittävästi juotavaa.

2. Pukeudu järkevästi

 

Pukeudu kuumana päivänä luonnonkuituisiin vaatteisiin. Vaalea, kevyt puuvillavaate on helteellä paras ratkaisu. Huonolaatuinen keinokuitu hiostaa ikävästi. Vaatteiden vähentäminen ei aina ole viilein ratkaisu, etenkin jos oleskelet suorassa auringonpaisteessa. Tärkeintä on pitää säteet poissa paljaalta iholta, ja silloin ohut, mutta suojaava vaate on paras ratkaisu ja pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet miellyttävimmät päällä.

3. Vältä auringonpistos

 

Helle houkuttaa ihanaan aurinkoon, mutta liiallisena annoksena silläkin voi olla seurauksensa. Käy välillä varjossa viilentelemässä, käytä aurinkolaseja ja muista suojata pää hatulla tai huivilla. Auringonpistos alkaa salakavalasti ja kun huomaat sellaisen saaneesi, ei pistosta enää voi peruuttaa.

4. Suojaa iho huolellisesti


Muista aurinkovoide. Suojaa iho heti aamulla jo ennen kuin lähdet majapaikasta liikkeelle. Ota matkakokoinen aurinkovoide mukaan käsilaukkuun ja lisää voidetta pitkin päivää. Valitse ihotyyppisi mukaan riittävän vahva suojakerroin. Vaaleat suomalaiset tarvitsevat yleensä vähintään suojakertoimen 25 tai 30.

5. Ota rennosti!

 

Älä suunnittele iltapäivän kuumimmille tunneille mitään liian rankkaa tekemistä. Ajoita matkoilla kaupunkikierrokset aamupäivään tai vasta iltaan. Etelänmaiden siestaperinne ei ole laiskuutta, vaan voimien fiksua jakamista. On järkevää rytmittää hellepäivä siten, että viileämpinä hetkinä ollaan aktiivisia ja rankimmat kuumat tunnit levätään.

Muista hiukset ja päänahka

Aurinko ja vesi haalistavat hiusvärejä ja kuivattavat hiuksia. Kesäksi onkin syytä hankkia auringolta suojaavat ja sen aiheuttamia vaurioita korjaavat hiustenhoitotuotteet. Päänahan polttaminen saattaa vaurioittaa karvatuppia ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Sipaise aurinkovoidetta hiusrajan ja jakauksen kohtaan. Muista, että hattu on kaikista paras suoja.


Päivittäiseen kesähiusten pesuun ja hoitoon kannattaa hankkia mahdollisimman kosteuttavat tuotteet, sillä uima-allas-ja merivesi yhdessä auringon kanssa kärventävät hiukset kuivaksi. Jos oleilet paljon auringossa, hanki hiuksiin jätettävä UV-suojahoitosuihke tai tarkista, että muotoilutuotteessasi on suoja.
Jos palat

  • Viilennä iho: käy suihkussa tai laita märkä pyyhe kuumottavan ihon päälle
  • Sivele iholle kortisonivoidetta tai after sun -tuotetta
  • Jo iho kutisee kovasti, hae apteekista antihistamiinia
  • Vältä aurinkoa, kunnes iho on täysin kunnossa
  • Mene lääkäriin, jos iho tulehtuu pahoin tai kuume ei laske muutamassa päivässä
Vältä aurinkoa, jos käytät näitä lääkkeitä

  • antibiooteista doksisykliiniä tai tetrasykliiniä
  • nesteenpoisto- ja verenpainelääke hydroklooritiatsidiä
  • rytmihäiriölääke amiodaronia
  • tulehduskipulääkkeistä ketoprofeenia tai piroksikaamiapsyykenlääkkeistä klooripromatsiinia tai proklooriperatsiiniä


Itseruskettavat tuotteet:

Hanki rusketus hetkessä!


Kesällä on ihana siirtää sukkahousut kaapin kätköihin. "Milkshake-sääristä" pääset eroon itseruskettavilla tuotteilla.

Tässä muutamia testauksessa olleita tuotteita!:

1. Solstice Self Tanning Spray
****1/2
HINTA: 25 e / 220 ml
Mitä lupaa: Väriaineeton spray on helppo, turvallinen ja hajusteeton.
Näin toimii: Tuotteessa ei ollut lainkaan itseruskettavan pahaa hajua! Helppo levittää. Suihketta oli kätevä käyttää. Sain käsiteltyä sääreni hyvin, ja tuote imeytyi nopeasti. Ensimmäinen suihkutuskerta antoi aika vaalean tuloksen. Seuraavan päivän uusintakäsittely teki jo luonnollisen värin. Sopii hyvin koko keholle, jopa kasvoille. Väritön aine kannattaa levittää huolella, jolloin välttyy ikäviltä raidoilta. Tuotetta kannattaa käyttää pesutiloissa, sillä suihkutettaessa ainetta levisi myös ympärille.


2. Louis Widmer Selftan       
**1/2
HINTA: 16 e / 100 ml
Mitä lupaa: Tasaisen värin 2-4 tunnissa, kestää useita päiviä, E-vitamiini suojaa ihoa ja aloe vera kosteuttaa.
Näin toimii: Tuotteessa oli tyypillinen itseruskettavan tuoksu, joka ei ole miellyttävä. Se laski hieman pisteitä. Ainetta oli helppo levittää, ja se imeytyi heti. Tuote vaikutti hyvin riittoisalta. Ensimmäisellä levityskerralla iho sai rusketuksen, joka tosin oli hieman liian kellertävä. Tuote tuntui iholla yhtä kosteuttavalta kuin kosteusvoide.

3. Garnier Ambre Solaire -pyyhe
****1/2
HINTA: 1,90 e / kpl
Mitä lupaa: Tunnissa tasaisen, luonnollisen rusketuksen, ei rajoja, kosteuttaa ihoa.
Näin toimii: Tuote näytti kosteuspyyhkeeltä. Pikkuliinat olivat käteviä, kun väriä levitti kasvoille, kaulalle ja dekolteelle. Pyyhe antoi hieman väriä, joka näytti luonnolliselta päivetykseltä. Sopii hyvin tilapäiseen käyttöön, esimerkiksi ennen tärkeää tilaisuutta. Jatkuvassa käytössä tuotteelle tulisi turhan paljon hintaa. Ei kuivattanut normaali-ihoisen ihoa.

4. L'Oreal Sublime Bronze kasvoille
****
HINTA: 14,30 e / 75 ml
Mitä lupaa: Tasaisen lopputuloksen, joka kuivuu hetkessä. Ei tarvitse levittää käsin.
Näin toimii: Hienojakoinen sumu suihkutettiin 30 sentin päästä. Kasvot saivat jo heti ensimmäisellä kerralla hienoisen terveen sävyn. Kannattaa suihkuttaa myös kaulalle ja dekolteelle, jottei synny turhia rajoja. Suihkuttelu joka toinen päivä rusketti asteittain, luonnollisesti. Aavistuksenomaisena itseruskettavan ominaistuoksu, joka häipyi päivän aikana.
SUIHKURUSKETUSRuiskurusketus (engl. airbrush tanning) tarkoittaa itseruskettavalla aineella aikaansaatavaa rusketusta, jossa aineen levittämiseen käytetään ruiskua. Ammattilaiskäytössä ruiskurusketusaineen levittämiseen käytetään pääsääntöisesti kynäruiskua, jolle tarvittava paine luodaan kompressorilla. Kynäruiskulla levitettäessä itseruskettava aine saadaan ruiskutettua hienojakoisena sumuna, jolloin on mahdollista päästä itseruskettavia voiteita tasaisempaan lopputulokseen.
Ruiskurusketus kestää iholla 5-10 päivää riippuen siitä, kuinka iho joutuu kulutukseen.
Esimerkiksi pitkät ja useat suihkukerrat kuluttavat rusketusta nopeammin pois.
Ruiskurusketus kuluu pois samalla tapaa kuin aurinkorusketuskin, koska ihon pintakerros uusiutuu asteittain.


Täydellisen kaunis rusketus, ohjeet ennen rusketuskäsittelyä:


Kuori ja kosteuta ihosi huolellisesti 1 vuorokausi ennen rusketuskäsittelyä, kiinnittäen huomiota erityisesti ihon kuiviin kohtiin, kuten kyynärpäihin ja polviin.

- Lakkaa sormien ja varpaiden kynnet, etenkin jos sinulla on rakennekynnet. Kynsilakka estää ruiskurusketusaineen tarttumisen kynsiin.

- Poista halutut ihokarvat (sääri- ja kainalokarvat, bikinirajat) vähintään 1 vuorokausi ennen rusketuskäsittelyä. Näin ihohuokoset ehtivät sulkeutua ennen rusketuskäsittelyä ja vältyt mahdolliselta ihoärsytykseltä.

- Jos ihosi on paikoin erittäin kuiva, voit kosteuttaa sitä kevyesti ennen rusketuskäsittelyä.

- Poista meikit ja deodorantit iholta huolellisesti ennen rusketuskäsittelyä.


Täydellisen kaunis rusketus, ohjeet rusketuskäsittelyn jälkeen:


- Rusketus alkaa kehittymään välittömästi ja se syvenee seuraavan 10 tunnin ajan

- Anna ihosi kuivua rauhassa ennen kuin pukeudut. Rusketuskäsittelyn jälkeen kannattaa välttää vaaleita vaatteita, sillä ne voivat värjääntyä.

- Pukeudu tummiin ja löysiin vaatteisiin. Tiukat vaatteet ja alusvaatteet saattavat aiheuttaa iholle ei haluttuja rusketusrajoja.

- Käytä varvastossuja tai löysiä kenkiä.

- Vältä suihkua, urheilua ja hikoilua täysin vähintään 5 tunnin ajan. Huomio, että rusketus kehittyy ja syvenee 10 tunnin ajan käsittelystä, joten on suositeltavaa välttää mm. uimista ja urheilua koko rusketuksen vaikutusajan.

- Vältä turhaa ihon koskettelua/hieromista rusketuksen vaikutusaikana.

- Suihkun jälkeen taputtele iho kuivaksi pyyhkeellä. Näin rusketuksesi säilyy kauemmin kauniin tasaisena.

- Suosittelemme käyttämään itseruskettavaa voidetta/spraytä/vaahtoa ihollasi ruiskurusketuksen jälkeen ja näin pitkittää rusketuksen kestoa. Myös ihon kosteuttaminen pelkällä perusrasvalla ensimmäisen suihkun jälkeen pidentää rusketuksesi kestoa.

- Kun rusketuksesi alkaa häviämää iholta asteittain iho kannattaa kuoria.


  MUISTETTAVAA:

• Suihkurusketus ei suojaa sinua palamasta auringossa.

• Parhaan tuloksen saat, kun käyt vähintään 3 kertaa sarjana,
jotta ihollesi kehittyy haluamasi ja pysyvämpi värisävy

• Värin kestävyys riippuu ihosi tyypistä ja kosteudesta. Terve,
kosteutettu iho säilyttää värin kauemmin ja saavuttaa oikean
värisävyn nopeammin.

• Kun tulet suihkutukseen, sinulla tulisi olla puhdas, kuorittu iho –
ei meikkiä eikä äskettäin lisättyä kosteusvoidetta.

• Rusketuksen jälkeen taputtele ihosi kuivaksi tullessasi suihkusta.Suihkurusketuksen hinta on n 20-25 €/käyntikerta (kokovartalo).


Lähteet:

http://www.mtv3.fi/helmi
http://www.iltalehti.fi/kauneus
http://www.ruiskurusketus.fi
http://www.salonfenix.fi
http://www.rantapallo.fi/
http://hyvaterveys.fi
http://www.cosmopolitan.fi 


                                                             


Ei kommentteja: