2011-02-08

Burleski - tanssin ja kiusoittelun cocktail
Burleski on saavuttanut viime aikoina valtavasti mediahuomiota ja burleskitapahtumat ovat löytäneet vakituisen paikan suurimpien kaupunkien viihdetarjonnasta. Yhdysvaltalainen burleskitaiteilija Dita Von Teese


 
Burlesque / Burleski on esittävän taiteen laji, joka on visuaalinen ja värikäs sekoitus eri taiteenlajeja, kuten teatteria, tanssia, komediaa, performanssia, musiikkia, vanhoja vaudeville- sekä kabareeteattereiden perinteitä  höystettynä annoksella luovaa riisumista (strip) ja kiusoittelua (tease), eli stripteasea. Burleskiesityksessä kuitenkin pääpaino on sanalla tease eli kiusoittelu.

Esiintyjä voi olla kuka tahansa ikään, kokoon, ihonväriin, sukupuoleen katsomatta.
Esityksessä voi kääntyä kaikki päälaelleen, sukupuoliroolit ja yleisesti hyväksytyt normit saavat kyytiä.Christina Aguilera pääosassa Burleski elokuvassa (ensiesitys 4.2.11), leffatraileri http://www.metrolive.fi/livetv/video/Burleski/687/
Tietoja elokuvasta: http://www.metrolive.fi/elokuvat/elokuva/Burleski/618/Menneiden aikojen burleskitähdet olivat juhlittuja kaunottaria, jotka filmitähtien lailla elivät glamourintäyteistä elämää. 
 
Burleski siinä loistossaan hiipui 1970-luvulla, kun alan valtasivat hämäräperäiset striptease/pornoklubit,joissa esiintyjät tanssivat ilta toisensa jälkeen, miesten hiipiessä salaa sisään pimeiltä kujilta. Menneestä loistosta ei ollut  paljoa jäljellä. Esiintyjiä ei enää kunnioitettu vaan heistä tuli pelkästään objekteja.
 
 

Burleskin uusi tuleminen lähti liikkeelle Amerikasta n. 1990-luvun puolivälissä. Toiminta oli pienen ryhmän pyörittämää. Länsi- ja itärannikko toimivat erillään toisistaan tietämättä.
2001 New Orleansissa järjestettiin ensimmäinen festivaali, Tease-O-Rama, joka toi esiintyjiä yhteen.
Sen jälkeen burleskin aalto on pyyhkäissyt läpi Amerikan, ja festivaaleja järjestetään monissa kaupungeissa. Menneiden aikojen legendat ovat nousseet jälleen lavoille ja arvostus taiteenlajia kohtaan on elpynyt.Videoleike Burleskifestivaaleilta Helsingistä.


Dita Von Teese esiintyy:


Burleskihenkinen nettiputiikki Tampereella:

http://www.vaudevilleboutique.com/


http://www.helsinkiburlesque.com/mita-on-burleski
http://fi.wikipedia.org/wiki/Burleski
http://www.iltasanomat.fi
http://www.vaudevilleboutique.com/


Kuvat:

http://weheartit.com/tag/burlesque

Ei kommentteja: